Urheilun tulevaisuus tehdään nyt – Urheilugaalan pääteemana nuoret urheilijat
Urheilugaalan pääteemaksi on valittu nuoret urheilijat. Teema näkyy monin eri tavoin gaalaillan ohjelmassa ja nuorille suunnatun lahjoituskampanjan muodossa.
Kuvat: Petteri Peltonen
Urheilugaalan pääteemaksi on valittu nuoret urheilijat. Teema näkyy monin eri tavoin gaalaillan ohjelmassa ja nuorille suunnatun lahjoituskampanjan muodossa. Suomen Olympiakomitean Nuorelle siivet -lahjoituskampanjan tuotto ohjataan Suomen Urheiluakatemioille ja se kohdistuu koulupäivän aikaisen valmennuksen lisäämiseen.
Liikunnallisen elämäntavan merkitys ja nuorten urheilijoiden valinnat nousivat esille Töölön kisahallilla lauantaina 8.12. pidetyn ehdokasjulkistustilaisuuden paneelikeskustelussa.
”Painavin syy panostaa nuoriin urheilijoihin on liikkumattomuuden aiheuttamien haittojen estäminen. Huippu-urheilun rinnalla meidän pitäisi rakentaa myös kilpaurheilun ulkopuolista urheilukulttuuria. Entisenä huippu-urheilijana toivon, että kun massa liikkuu, huiput nousevat esille”, Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoi esitellessään erilaisia näkökulmia nuorten urheilun tukemiseen.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori oli samoilla linjoilla. ”Jos pystymme ruokkimaan liikuntaharrastusta jo vauvasta, tuottaa se varmasti huippu-urheilijoita tulevaisuudessa. Vaikka kaikista ei tule huippu-urheilijoita, liikuntaa panostaminen ei mene milloinkaan hukkaan.”
Urheilu kantaa elämässä eteenpäin, vaikka nuori ei päätyisi huippu-urheilijaksi.
”
Käänteentekevät nuoruusvuodet
Monet merkittävät tulevaisuuden valinnat tehdään nuoruusvuosina. Urheilua harrastavat yläasteikäiset pohtivat uskaltaako urheiluun heittäytyä koulunkäynnin kustannuksella. Nuorelle voi olla vaikeaa valita lähteäkö tavoittelemaan urheilussa uraa huipulla vai tyytyykö tasavertaisuuteen.
”Varhaisen erikoistumisen lajit vaativat aikaa, mutta täysin huippu-urheilun varaan jättäytymisessä on omat vaaransa. Meidän pitäisi luoda mahdollisuuksia käydä opintopolku loppuun aikuisemmalla iällä”, opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Sari Virta sanoi.
Useat suomalaisista urheilun menestystarinoista ovat perhevetoisia. Kaikki perheet eivät pysty tukemaan urheilua harrastavaa nuorta. Tulevaisuuden valinnat ovat nuorelle urheilijalle vielä vaikeampia, jos kysymykset jäävät omin voimin ratkaistaviksi.
Jääkiekkoliiton Emma Terho totesi, että nuorelle urheilijalle valintojen tekeminen on vaikeaa, jos ympärillä ei ole osaavaa tukea. ”Teinin ei pitäisi joutua miettimään yksin esimerkiksi millaista lisätreeniä tai valmennusta hän tarvitsee.”
Paraolympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski huomautti, että vamman omaavat nuoret urheilijat joutuvat ratkomaan kaikille nuorille yhteisten kysymysten lisäksi vielä joukon erityiskysymyksiä tulevaisuutta pohtiessaan: mistä löytää urheiluun sopiva avustaja, onko harjoituspaikoille esteetön kulku tai mistä saa tarvittavat urheilu- ja apuvälineet?
Julkaistu 19.12.2018