Urheilun juurilla: Matti Mattsson, huippu-urheilija, olympiamitalisti ja perheenisä avaa omaa tarinaansa menestyksensä taustalla
Urheilun juurilla -sarjassa tutustutaan eri lajien urheilijoihin ja heidän tarinoihinsa. Miten urheilija on päätynyt oman lajinsa pariin, ja mikä on sytyttänyt kipinän urheilun ja liikunnan pariin.
Jokaisen menestystarinan takana piilee intohimo, uhraukset ja tinkimätön työ. Tässä sarjassa sukellamme huippu-urheilijan maailmaan, kuulemme tarinoita unelmien tavoittelusta ja siitä, kuinka pääsy huipulle vaatii niin henkilökohtaista omistautumista kuin vahvaa tukea ympäriltä.Ensimmäisenä Urheilugaala pääsi kuulemaan uimari Matti Mattssonin tarinan.
Matti Mattsson on huippu-urheilija, olympiamitalisti ja perheenisä. Nyt hän avaa omaa tarinaansa menestyksensä taustalla. Kuinka Porista on ponnistettu maailmankartalle ja pian jo uimarin neljänsiin olympialalaisiin?
“Treenaan päivittäin kohti Pariisin olympialaisia. MM-uinnit ovat helmikuussa, mutta ne ovat vähän kuin välietappi kohti Pariisia. Lähden tekemään omaa parasta tulosta neljänsissä olympialaisissani. Moni asia vaikuttaa, mutta kyllä mä sinne menestymään lähden. Enää ei mennä katselemaan muita sijoituksia", kertoo Mattsson päättäväisenä.
Huippu-urheilijaksi ei synnytä, vaan lapsena tai nuorena lajin pariin löytää jokainen omaa polkuaan. Miten olet itse päätynyt liikunnan ja erityisesti uinnin pariin?
“Uintiin kaikki pitkälti kiteytyy jalkapalloa poissulkematta. Uinti tuli loogisesti sivutuotteena, kun perhe harrasti erilaisia vesilajeja - äiti pelasi uppopalloa ja isä harrasti sukellusta. Siskot myös uivat. Siitä muodostui luonnollinen tie uimahallille. Jalkapalloa pelasin siinä sivussa, mutta 13–14-vuotiaana lopetin ja keskityin sitten uintiin! Uinti kiinnosti eniten, sillä näin siinä jo silloin tulevaisuutta.”
“Ensimmäiset kilpailut uinnissa oli aika ihmetys, että mitä tarkoittaa “laji”, “rata” tai “erä”. Oli siinä alkuun vähän hahmoteltavaa. Kun otti isommilta mallia niin sujui, ja he aina neuvoivatkin, että mihin radalle kuului mennä.Siitä on lähdetty uintiuraa rakentamaan ja lukuisia hyviä muistoja vuosien varrelta onkin ehtinyt kertymään.”
Ketkä ovat olleet merkittävät henkilöt urheilusi taustalla?
“Perhe on ehdottomasti aina ollut tukena. Aikuisuralla vaimo on yksi merkittävimmistä, kun tässä eletään perhe-elämää tiiviisti. Lapsuuden ajan valmentajilla on tietysti ollut suuri merkitys siihen, missä mennään nyt. Silloin määrätietoinen valmennus ja oikeiden asioiden tekeminen on vienyt pitkälle, kun mielenkiinto lajissa on pysynyt. Manageri, fyssari, henkinen valmentaja, Karvosen Eetu (uintivalmentaja). Kohtuu iso tiimi pyörii tässä ympärillä, ja jokaisella on iso merkitys minulle.“
“Lapsuudessa on annettu se mahdollisuus, että on saanut toteuttaa itseään ja toteuttaa treeniä. Äiti ja isä on antanut tehdä sitä niin paljon, kun olen itse halunnut tehdä. Tekemiseen on kannustettu, ja kuskattu treeneihin hallille. Oma päätös se on aina ollut teinivuosinakin, että haluan uida.”
Onko sinulla esikuvia, jotka olisivat vaikuttaneet siihen missä olet nyt urheilijana?
“Omaa polkua pitkälti on tultu. Sievisen Janin uintivideoita on katsottu, mutta olen sen verran nuori poika ollut silloin, että niistä ei sellaista jälkeä ole jäänyt. Tietysti Hanna-Mari Hintsa (o.s Seppälä) ja kumppanit ovat vieneet suomalaisia uimareita maailmankartalle. Olen ollut vähän omien polkujen kulkija, joten varsinaista idolia, joka olisi motivoinut viemään eteenpäin, ei ole koskaan ollut. “
Mikä on vienyt sinua eteenpäin urallasi?
“Tietysti, kun tulosta tulee niin se helpottaa aika paljon menemistä. 13-vuotiaana voitin 1. kerran ikäkausimestaruuden rintauinnissa, ja siitä sitten valikoitui päälaji. Nopeasti tuli sitten oivallus jossain kohtaa, että tästä voisi tulla “menestystarina”, ja moni tunnisti varmasti potentiaalin. 16-vuotiaana olin 186 cm pitkä ja siihen vielä myöhemmin 10 cm pituutta lisää, että vartalo tietysti edesauttoi asiaa. Euroopan nuorten olympiafestivaalit uitiin Tampereella 2009, ja se on toiminut ikään kuin vedenjakajana. Uin silloin 100 m rintauinnissa hopeaa. Se tuntui silloin äärettömän hyvältä, ja tuntuu edelleenkin.”
“Tekeminen nuorena oli nousujohteista. Aina se ei ollut ruusuilla tanssimista, mutta into ja palo oli niin kova, että sitä halusin tehdä. Uinti on aina mennyt kaiken edelle. Uintiin olen panostanut aina ja joskus vähän liikaakin. Elämässä ei välillä ollut juurikaan muuta.”
Matti Mattsson tunnetaan julkisuudessa huippu-urheilijana, mutta perheenisä on tuonut esiin myös huolensa suomalaisten lasten uimataidon heikentymisestä ja nuorten liikkumattomuudesta. Nyt Mattsson itse kertoo, mikä saa hänet liikkumaan silloinkin, kun ei jaksaisi.
“Ammatillisesti lisää paloa ruokkii tunne ettei ole antanut omaa parastaan. Arjessa paloa tuo hyvän olon tunne, oli se sitten kävely-, juoksu-, tai maastopyöräilylenkki, mikä liikuttaa. Aivot tarvitsevat liikuntaa, joten esimerkiksi vastapainona työpäiville ja tietokoneen tuijottamiselle liikunta parantaa myös mielenterveyttä. Arkiliikunta tuo myös paljon sisältöä elämään, esimerkiksi juuri harrastusten kautta. Ei sen liikunnan tarvitse niin vakavaa olla!”
Millaista hyvinvointia ylläpitävää liikuntaa tai muuta toimintaa teet omien lajitreenien ohella?
“Lasten kanssa käydään tietysti paljon pyöräretkillä esimerkiksi lähipuistossa, toki talvella sitä ei tule tehtyä. Vanhempi jaksaa ajaa jo itse pidempiäkin matkoja, ja pienempi tulee kärryssä mukana. Ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan, kun luonnossa jokainen pääsee liikkumaan. Asumme metsän reunalla, niin tästä on helppo lähteä perheen kanssa ulos ilman sen kummempaa määränpäätä. Stressitasot laskevat isosti, ja luonnossa oleminen kuuluu ehdottomasti perheemme viikonloppuihin!”
Miten itse kannustat esimerkiksi omia lapsiasi liikkumaan?
“Kahden lapsen isänä aina pohdin, haluanko että omista lapsistani tulee huippu-urheilijoita. Mielestäni rahaa pystyy helpommallakin tekemään, kun tällä hommalla! Tämä on melko raadollinen tie, ja yksilölajissa välillä aika yksinäistä hommaa. Tottakai aion olla siinäkin tukena, jos lapset sen valinnan tekee.”
Matti Mattsson puhuu omasta perhe-elämästään ja siitä, miten tärkeää on kannustaa lapsiaan liikkumaan ilolla. Hän korostaa, että liikunnasta nauttiminen on avainasemassa, eikä lasten tarvitse tavoitella huippu-urheilijan statusta. Mattsson kannustaa kokeilemaan eri lajeja ja muistuttaa, että jokainen onnistunut treeni tuo positiivista mieltä ja hyvinvointia!
Mattsson haastaa suomalaiset uintihaasteeseen! Mattssonin haaste julkaistaan maanantaina 4.12., joten ota Urheilugaalan sosiaalisen median kanavat haltuun ja pysy kuulolla! Osallistu koko kansan haasteeseen Instagramissa tai Facebookissa ja tägää @urheilugaala. Haasteeseen on aikaa osallistua viikon ajan ja osallistujien kesken arvotaan katsomolippuja 11. tammikuuta juhlittavaan Urheilugaalaan.
Julkaistu 01.12.2023