Urheilun juurilla: Esteratsastuksen monitaituri Jone Illi kertoo intohimostaan ja polustaan esteratsastuksen huipulle
Kansainvälisillä ratsastuskentillä kukoistaa lahjakkuus nimeltä Jone Illi, nuori lukiolainen ja esteratsastuksen taituri. Jone on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä vaikutuksen niin kilpakumppaneihinsa kuin valmentajiinsakin.
Jone Illi, 16-vuotias nuori lahjakkuus, avaa sydämensä ratsastuksen maailmaan. Lukiossa opiskeleva Illi on noussut nuoresta iästä huolimatta esteratsastuksen huipulle. Hän paljastaa harrastaneensa lajia aktiivisesti vasta kuuden vuoden ajan. Ilin kotona on lähestulkoon aina ollut talli ja paljon hevosia, mutta vasta viimeiset kuusi vuotta Illi on todella ollut sitoutunut harjoittelemaan tavoitteellisesti.
"Olen kasvanut ympäristössä, jossa hevoset ovat aina olleet läsnä. Vaikka tallilla on ollut paljon hevosia, itse olen aktiivisesti keskittynyt ratsastukseen vasta viimeisten kuuden vuoden aikana. Tavoitteeni ovat korkealla, ja haluan jatkaa kehittymistäni lajissa. Ratsastus on minulle enemmän kuin harrastus, se on elämäntapa ja intohimo."
Minkälaisena muistat omat ensimmäiset muistosi liikunnan parissa?
”Jalkapallo oli intohimoni nuorempana ja edelleen pidän siitä suuresti. Muistan aloittaneeni jalkapallon pelaamisen noin seitsemänvuotiaana, ja siitä lähtien se on ollut itselleni erityisen tärkeä laji. Vuonna 2015 asuimme Espanjassa, ja sielläkin jalkapallo kuului olennaisesti arkeeni.
Vaikka en ehdi pelaamaan säännöllisesti, yritämme aina kesäisin kerätä kavereita yhteen ja pelata aina kun aikataulut sen sallivat. Jalkapallo on ollut ikään kuin ensimmäinen harrastukseni. Vaikka nykyään arki saattaa olla kiireistä, pyrin löytämään aikaa pelata ja nauttia tästä lajista.”
Miten olet aloittanut oman lajisi? Milloin tuli se ajatus, että tähän lajiin haluan panostaa?
"Vuosi 2015 oli merkittävä, kun asuimme Espanjassa. Tuona aikana aloitin jalkapallon pelaamisen ja nautin siitä suuresti. Kun palasimme Suomeen vuoden jälkeen, elämä oli luonnollisesti erilaista, ja jouduin sopeutumaan takaisin Suomen rytmiin. Mielenkiintoni jalkapalloon hieman hiipui, ja viettelin enemmän aikaa kotona pelaamalla tietokoneella.
Sitten äiti keksi keinon saada minut aktiivisemmaksi ja vei minut ratsastustunneille. Aluksi en ollut kovin innostunut, mutta pikkuhiljaa aloin kiinnostua enemmän. Kun aloin hyppiä esteitä, huomasin, että siinä piili jotain erityistä. Vaikka en heti ollut täysin myyty esteratsastukselle, kipinä kasvoi vähitellen, ja siitä tuli lopulta suuri intohimoni."
Onko sinulla ollut mentoria tai esikuvaa, joka on vaikuttanut merkittävästi uraasi ja miten?
"Äitini Sanna Illi on ollut merkittävä mentori minulle. Hän toimii valmentajanani kotona ja on opettanut minulle kaiken perustan. Vaikka minulla on nyt muitakin valmentajia, äidin kanssa työskentely on erityisen tärkeää. Päivittäinen yhteistyö äidin kanssa on ollut vahva siteemme.
Perheeni on myös ollut suuri tuki. Äitini on toki keskeinen hahmo, mutta koko perheemme osallistuu ratsastukseen. Pikkusiskoni ratsastaa myös, ja koko perheemme lähtee yhdessä kisamatkoille. Ratsastus on todellakin meidän koko perheen laji, ja he ovat antaneet minulle valtavan tuen harrastuksessani."
Millaisia uhrauksia olet joutunut tekemään urasi eteen, ja miten ne ovat vaikuttaneet elämääsi?
"Tämä on nyt arkea, ja näen harvemmin kavereita koulun ulkopuolella. Viikonloppuisinkin kohtaamiset katkeavat usein, sillä olen usein kilpailemassa ulkomailla kesäisin. Kun kaverit suunnittelevat kesälomaa ja tapaamisia, olen usein poissa, mutta se on osa tätä elämäntapaa.
Koulun osalta täytyy myöntää, että se on haasteellista. Kaverit tekevät kesäsuunnitelmia, ja minä olen kilpailemassa maailmalla. On vaikeaa pysyä mukana opetuksessa, kun olen paljon poissa koulusta. Tiedän, että olisi panostettava enemmän vapaa-ajalla pysyäkseni muiden oppilaiden tahdissa. Täytyy tehdä uhrauksia, ja se tarkoittaa joidenkin asioiden jäämistä tekemättä täällä ollessani, mutta se ei haittaa minua."
Millainen rooli hevosella on ollut elämässäsi ja miten se vaikuttaa arkeesi?
"Hevoset ovat upeita eläimiä ja niillä on merkittävä vaikutus. Vaikka menisin tallille joka päivä, ajatukseni suuntautuvat aina seuraaviin päiviin ja siihen, miten voisin kehittyä ja kehittää. Ratsastuksen maailma eroaa monista muista harrastuksista siinä mielessä, että tässä lajissa sinun täytyy jatkuvasti miettiä, miten voit parantaa, mitä voit tehdä hevosten kanssa ja miten voit kehittyä itse ratsastajana?
Kun osallistut esimerkiksi jalkapalloon, voit keskittyä omaan kehittymiseesi ja tulla paremmaksi pelaajaksi. Ratsastuksessa sinun täytyy ottaa huomioon myös hevosen kehittyminen ja ymmärtää, että kumppanisi, eli hevonen, on myös yksilö, joka voi kehittyä. Tässä lajissa sinun täytyy siis miettiä sekä omaa että hevosen kehittymistä, mikä tekee ratsastuksesta ainutlaatuisen ja monipuolisen harrastuksen."
Oletko koskaan haaveillut olevasi jonkun toisen lajin huipulla?
"Minulla oli selvä visio tulevaisuudestani pienenä. Haaveilin olevani rallikuski, innoittuneena isästäni, joka itse on ajanut rallia. Kuitenkin jossain vaiheessa tämä unelma sekoittui, kun aloin myös pelaamaan jalkapalloa. Hetken aikaa minusta tuntui, että voisin olla jalkapalloilija, mutta nopeasti kaikki muuttui.
Nykyään olen täysin omistautunut esteratsastukselle. Vaikka alkuperäiset unelmat muuttuivat, olen löytänyt intohimon ja ilon esteratsastuksesta, ja se on vienyt minut omalle polulleni urheilijana."
Oletko kohdannut epäilyksiä urasi aikana ja miten olet käsitellyt niitä?
”Tiedostan, että erityisesti Suomessa ratsastus ei aina saa samanlaista tunnustusta kuin jossain muualla. Ratsastus nähdään täällä usein erilaisena lajina ja sitä voi joutua puolustelemaan enemmän kuin jossain, missä se on laajempaa ja yleisempää. Itse en ole onneksi joutunut kohtaamaan tällaista asennetta, mutta tiedän, että se on valitettavaa, että Suomessa ratsastajat saattavat kohdata tätä."
Paljonko sinulla menee aikaa viikossa lajisi parissa?
"Joskus viikot voivat olla sellaisia, ettei ole lainkaan kisoja viikonloppuna, mutta silloin on valmennuksia. Tällaisella viikolla panostan normaalisti noin 20–30 tuntia ratsastukseen ja harjoitteluun. Jos on kisaviikko, siihen päälle tulee vielä kilpailuihin valmistautuminen, joten kokonaisaika voi olla hieman enemmänkin. Yleisesti ottaen viikottainen panostus vaihtelee tilanteen mukaan, mutta tuossa 20–30 tunnissa pyrin pysymään, jos ei ole kisoja."
Kuinka tasapainoilet kilpailemisen ja rentoutumisen välillä hevosten kanssa?
"Jos haluan rentoutua, niin iltaisin saatan käyttää pari tuntia tekemällä omia juttujani sen jälkeen, kun olen ollut tallilla. Tämä saattaa sisältää mitä tahansa, mitä haluan tehdä. Toisaalta, kun kisakausi on päättynyt, erityisesti Suomessa, ja vapaa-aikaa on enemmän, voin ottaa rennommin. Lomakauden alkaessa voin aikatauluttaa päiväni paremmin, tehdä tallihommia, ratsastaa tai tavata kavereita iltapäivällä.”
Olet voittanut useita arvokisamitaleja, viimeisimpänä 2022 EM-kultaa. Uskallatko paljastaa, mitä kaikkea menestyksesi taustalla on?
"Todennäköisesti suurin syy menestykseeni on vahva valmennussuhde ja erinomaiset valmentajat. Äitini on yksi valmentajistani, ja lisäksi minulla on kaksi muuta valmentajaa, joista toinen on hollantilainen ja toinen suomalainen (Kari Nevala). Heidän kanssaan työskentelemme tiiviisti, ja he tulevat valmentamaan minua usein. Lisäksi olemme onnistuneet hankkimaan minulle oikeanlaisia hevosia oikeaan aikaan. Hevoset ovat olleet sopivia ja niiden kanssa olemme yhdessä kehittyneet, mikä on tuonut lisää itseluottamusta.”
Kerro itsestäsi jotain, mitä moni ei sinusta uskoisi!
"Olen allerginen hevosille, ja allergiani oli pahempi nuorempana. Olen hieman siedättynyt, mutta kesäisin allergiaoireita esiintyy edelleen. Silmät vuotavat ja aivastelen toisinaan, mutta pystyn kuitenkin selviytymään. Käytän joskus allergialääkkeitä, mikä auttaa lievittämään oireita ja mahdollistaa jatkamisen hevosten parissa."
Illi heittää haasteen, joka pitää sekä sinut että hevosen vetreänä! Illin haaste julkaistaan maanantaina 22.1.2024, joten ota Urheilugaalan sosiaalisen median kanavat haltuun ja pysy kuulolla! Osallistu koko kansan haasteeseen Instagramissa tai Facebookissa ja tägää @urheilugaala. Haasteeseen on aikaa osallistua viikon ajan!
Julkaistu 19.01.2024