UG VIERAILEE: Myllypuron Taitoluisteluklubi – ”Urheilu opettaa jo pienille lapsille ja nuorille todella tärkeitä elämäntaitoja.”
Myllypuron Taitoluisteluklubi ry on perustettu vuonna 1977. Seura tarjoaa monipuolisesti luistelua lapsista aikuisiin, sekä yksinluistelusta muodostelmaluisteluun.
Myllypuron Taitoluisteluklubi ry on perustettu vuonna 1977. Seura tarjoaa monipuolisesti luistelua lapsista aikuisiin, sekä yksinluistelusta muodostelmaluisteluun. Eli jokaiselle innokkaalle luistelijalle löytyy jotain. Urheilugaala vieraili nuorten yksinluistelijoiden treeneissä.
Yksinluistelun päävalmentajana toimii Beata Papp, joka on tuttu kasvo luistelupiireistä. Aiemmin itsekin kilpaa luistellut Papp on todella kasvanut jäällä, sillä hänen äitinsä ja isoäitinsä omaavat myöskin taitoluistelu taustan. Luistelu onkin ollut jo lapsesta saakka suuri osa koko perheen elämää, joten siirtyminen valmentajaksi on ollut luonnollinen jatkuma tämän jäälajin parissa.
”Olen aloittanut luistelun viisi vuotiaana ja jatkoin aina niin pitkälle, että olin maajoukkueessa ja junioreiden Suomen mestari. Lopetettuani kilpauran, olin Karibian-risteilyllä tekemässä näytöksiä, mutta sitten päätin muuttaa Suomeen. Muutaman mutkan kautta päädyin noin vuosi sitten tänne Myllypuron Taitoluisteluklubin yksinluistelun päävalmentajaksi. Ja nykyisin asun taas jäähallilla,” naurahtaa Papp.
”Äitini jatkoi myöskin oman taitoluistelu-uransa jälkeen valmentajana ja luistelin nuorempana Kuopion Taitoluistelijat ry:ssä, jonka äitini on itseasiassa perustanut. Minusta tuntuu, että olen vaan aina ollut jäähalleilla ja kasvanut siellä,” muistelee Papp.
Kuten arvata voi, urheilu onkin erittäin suuri osa tämän valmentajan elämää ja on aina ollut. Kun ihminen kasvaa jonkun lajin parissa, tulee urheilusta enemmänkin koko elämä kuin pelkkä elämäntapa. Papp haluaakin muistuttaa, että urheilu toimii myös lasten kasvattajana.
”Urheilu opettaa jo pienille lapsille ja nuorille todella tärkeitä elämäntaitoja, koska urheilijat joutuvat kokemaan nuoresta saakka pettymyksiä ja jännityksen tunnetta ja tottumaan paineeseen. Nuoret, jotka eivät ole urheilun parissa, saattavat kokea oikeasti vastaavaa vasta työelämässä. Urheilun parissa kasvavat saavat hyvän etumatkan koko loppuelämälle, kun joutuvat kasvamaan niin paljon jo niin nuorena. Urheilu opettaa myös työmoraalia ja ahkeruutta,” muistuttaa Papp.
Juuri nuorten urheilijan alkujen kanssa valmentajalla on hyvin suuri merkitys siihen, miten nuoret näkevät itsensä. Valmentajan ja, varsinkin yksilöurheilussa, urheilijan välille syntyy tiivis side ja luottamus. Mitä pidemmälle edetään, sitä enemmän urheilija viettää aikaa valmentajan kanssa, joten nuoria valmennettaessa on hyvä muistaa millaista valtaa käyttää.
”Olen itse ottanut sellaisen roolin valmentajana, että haluan kasvattaa lasten itsetuntoa ja koen, että valmentajalla on hyvinkin paljon valtaa siihen, miten luistelijat näkevät itsensä. Nuoret ovat herkkiä ja valmentaja pystyy rikkomaan nuoren itsetunnon todella helposti. Mutta jos valmentaja haluaa, hän voi kasvattaa nuoren itsetuntoa ja sitä, miten nuori näkee itsensä. En halua kasvattaa vain hyviä urheilijoita vaan hyviä tyyppejä. Olenkin saanut palautetta, että jo vuoden aikana vanhemmat ovat huomanneet lastensa itsevarmuuden nousua. Tämä on palkitsevaa kuulla, että näistä nuorista on tullut rohkeampia ja he uskaltavat tehdä asioita, ja se näkyy myös jäällä,” kertoo Papp.
”On antoisaa nähdä nuorten into jäällä ja ne onnistumiset. Muistaa niin hyvin itsekin vielä sen tunteen, kun joku asia, mitä on yrittänyt kauan, onnistuu vihdoinkin. Voittaa itsensä. Haluankin muistuttaa nuoria, että pystytte tekemään ihan mitä vaan. Taivas on vain rajana, jos uskoo itseensä ja tekee paljon töitä.”
Nuorten valmennettavien luistelijoiden kanssa keskusteltaessa voi huomata, että itsevarmuutta heiltä löytyy. Kysyttäessä parasta urheiluhetkeä, jokainen vastaa oman kisa onnistumisen tai muun oman onnistumisen jäällä. Vaikka kyseessä onkin yksilöurheilijan alkuja, vallitsee treeneissä mahtava kannustava yhteishenki. He aidosti iloitsevat myös toistensa onnistumisista.
Nämä nuoret luistelijat nauttivat taitoluistelun parissa kisaamisesta ja onnistumisista. Vauhti ja liukuminen jäällä tuovat sellaista vapauden tunnetta, mitä on vaikea löytää muista lajeista. Ja mikä hienointa, kaikilla on yhteinen unelma. Kuin yhdestä suusta; päästä Olympialaisiin!
Joukkueen tunnelman nostatus biisit?
Luistelijat: Ei mitään tiettyä.
Beata: Itse kuuntelin aina ihan mitä vaan, kunhan se oli Eminem.
Mitä rituaaleja ennen pelejä?
Luistelijat: Muista hengittää. Pitää tutkia koko jäähalli. Tulla ajoissa jäähallille. Ensin jalkaan vasen luistin ja toisilla ensin jalkaan oikea luistin. Käyttää samaa paitaa, missä on onnistunut esim. hypyissä.
Beata: Luistelijat ovat super taikauskoisia. Itsellä joka kerta edelleen vasen luistin jalkaan ensin ja jäälle astutaan oikea jalka ensin. Luistelu aikoina piti aina ennen luistimien jalkaan laittoa hypätä kolme kertaa niin, että kantapäät osuu pakaroihin.
Kuka on mielestäsi kaikkien aikojen paras urheilija?
Beata: Taitoluistelija Yusuru Hanyu
Mikä on mielestäsi kautta aikojen hienoin urheiluhetki?
Luistelijat: Omat suoritukset ja onnistumiset.
Beata: Toista vuotta kilpailessani Suomessa voitin junioreiden Suomen mestaruuden. Se hetki, kun pääsi sanomaan, että minä olen Suomen mestari. Muistan, kun ajettiin kisojen jälkeen Helsingistä Kokkolaan ja pidin koko matkan kultamitalia kaulassa.
Terveiset Urheilugaalan seuraajille:
”Jos luistelu on ikinä kiinnostanut, niin tulkaa testaamaan. Lupaan, että se on maailman hauskin harrastus mitä olet ikinä kokenut!”
Julkaistu 08.12.2020