Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Rajupaja
Niemi
Picnic
Taksi Helsinki
Tesla
Tiketti
Clear Channel
Stopteltat
SHT-Tukku - Selja T.
Red events
Sinebrychoff
Sponsor Insight
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka

UG-VIERAILEE: Freestyle- ja koskimeloja Visa Rahkola: ”Virtaavassa vedessä oli jotakin sellaista, joka vei mennessään”

Monille meistä upeat vesiputoukset ja kuvankauniit koskimaisemat esiintyvät vain elokuvissa.

Monille meistä upeat vesiputoukset ja kuvankauniit koskimaisemat esiintyvät vain elokuvissa. Koski- ja freestylemelonta on urheilulaji, jossa Visa Rahkolan mukaan kilpailemisen lisäksi matkustelu ja upeiden paikkojen näkeminen kajakista käsin ovat lajissa kiehtovinta. Vauhdikas ja vaaralliseltakin vaikuttava laji on turvallinen, vaikka läheltä piti -tilanteilta ei olla Rahkolan mukaan vältytty. Urheilugaala pääsi tutustumaan 26-vuotiaan Visa Rahkolan matkassa melonnan saloihin. Hyppää vauhdikkaan lajin pariin haastattelun lisäksi videolta!

 

Kuka olet?

– Visa Rahkola, 26-vuotta. Olen Järvenpäästä kotoisin ja asun tällä hetkellä Vantaalla Tammistossa. Koski- ja freestylemelonnan ohella työskentelen liikunta-alalla. Arkeni pyörii urheilu edellä ja vielä on edessä hyviä harjoitteluvuosia, joten kaikki on pelissä sen suhteen!

Mitä on koski- ja freestyle-melonta?

– Freestylemelonta on koskimelonnan alalaji, vähän niin kuin slopestyle on lumilautailun alalaji. Pidän itseäni koskimelojana, sillä kilpailen muussakin kuin freestylemelonnassa. Toinen alalaji on slalom-melonta, joka on ainoa melonnan olympialaji. Freestylemelonnassa tarkoituksena on surffata koskeen muodostuvia aaltoja tai stoppareita. Kisatilanteessa urheilijoilla on 45 sekuntia aikaa, ja tämän ajan sisällä pyritään tekemään säännöissä ennalta määrättyjä liikkeitä. Tuomarit koittavat sitten saada melojat pisteiden valossa paremmuusjärjestykseen. Luonnollisesti eniten pisteitä saanut voittaa kisan.

Mikä vei sinut juuri tämän lajin pariin?

– Kun olin pikkupoika, isäni harrasti melontaa ja harrastaa edelleen. Järvi- ja retkeilymelonta olivat hänelle hyvin tärkeitä. Isä otti minut mukaan melomaan, ja itse aloin kiinnostumaan koskimelonnasta. Ensimmäisen kerran muistaakseni laskin Kymijoella Kultaankoskessa. Virtaava vesi ja koski olivat hyvin kiehtovia ja jännittäviä elementtejä. Pienenä poikana en ollut erityisen rohkea, vaan jopa hieman ujo. Koskissa sain onnistumisen kokemuksia ja oli hienoa, kun uskalsin kokeilla uusia juttuja tai selvisin ongelmitta kosken alas.

 

Millaiset ovat tyypilliset treenit lajin parissa?

– Lajitreenejä on paljon erilaisia. Tällä hetkellä yleisin harjoitusmuoto on blokki, joka tarkoittaa yhtä osaa kilpailusuorituksesta. Yhteen blokkiin mahtuu 3-5 eri liikettä, ja blokissa harjoittelemme kyseisten liikkeiden tekemistä peräkkäin ja mahdollisesti yhdistämistä toisiin liikkeisiin. Yksi kilpailusuoritus kestää 45 sekuntia, ja yksi blokki voisi esimerkiksi kestää 10 sekuntia. Idea on, etteivät yksittäiset blokit ole yhtä kuormittavia, kuin koko kisasuorituksen harjoitteleminen putkeen.

Pystyykö Etelä-Suomessa toteuttamaan lajiharjoituksia?

– Todella huonosti. Kymijoki on paras harjoittelupaikka läheltä, mutta laadukkaat harjoittelupuitteet Etelä-Suomesta uupuvat. Tämä laji vaatii paljon matkustamista. Lieksa on yksi Suomen parhaista harjoittelupaikoista, joka toimii lähes ympäri vuoden ja puitteet ovat hyvät. Itselleni tulee vähintään 150 melontapäivää vuodessa, joten autossa saa kyllä istua riittävästi.

Kuinka paljon lajin parissa on harrastajia Suomessa?

– Tarkkaa lukua en osaa sanoa. Freestylemelonnan harrastajia on ehkä muutamia satoja ja aktiivisia kilpailijoita on noin 50 Suomessa. Koskimelonnan ja melonnan harrastajia on sitten tietenkin paljon enemmän.

 

Voiko kuka tahansa istua kajakin kyytiin ja lähteä heittämään voltteja virtaavissa koskissa?

– Otetaan laskettelu taas tähänkin esimerkkinä. Pitää osata laskea ja hallita lumilauta ennen kuin voi hypätä hyppyristä ja tehdä erilaisia liikkeitä. Sama lainalaisuus pätee myös freestylemelonnassa, jossa perusasiat pitää hallita koskessa. Vesi ja koski ovat erityisiä elementtejä ja omalla tavallaan vaarallinen ympäristö. Koskimelontaa pidetään extreme-lajina, mutta en näe etteikö kuka tahansa voisi lajin parissa harrastaa. Ehkä tietynlainen uimataito on ainakin pakollinen!

Onko sinulla koskaan käynyt “lähellä piti” -tilannetta koskessa?

– Freestyle-melonnan parissa ei tule oikeastaan yhtäkään sellaista mieleen. Koskimelonnassa koskien lasku ja jatkuvasti suuremmat tavoitteet uusien sekä isompien koskien ja vesiputousten laskemisessa tietenkin lisäävät riskiä. Koskimelonnan parissa tuorein tilanne on aivotärähdys, jonka sain kun tulin alas muutaman metrin korkuisesta vesiputouksesta niskat edellä veteen. Koitin tehdä temppua nimeltä kickflip, joka meni täysin pieleen. Huonolla tuurilla osui pää kiveen ja jäin ylösalaisin, mutta pääsin kajakista ulos ja toinen meloja auttoi minut rantaan. Tajuntaa en menettänyt, mikä olisi tehnyt tilanteesta nykyistä vaarallisemman. Turvallisuus lähtee loppupeleissä siitä, että koskimelojat osaavat kunnioittaa ympäristöä, jossa toimitaan. Riskit kun ymmärtää ja niihin osaa varautua, niin pahoilta haavereilta voi välttyä.

 

Mitä olet lajin parissa kerennyt saavuttamaan?

– Aikuisuralla olen voittanut 3 suomenmestaruutta freestylemelonnasta. Minulla on useita arvokisaedustuksia alla, ja arvokisamitali tältä kaudelta Maailman Cupin osakilpailussa sijoittuen toiseksi. Maailman Cuppien kokonaistuloksissa sijoituin kolmanneksi. Arvotan korkealle myös valintani vuonna 2021 Urheilutoimittajainliiton Vuoden melojaksi.

Millaisia tavoitteita sinulla on tulevaisuuteen?

– Kansainvälinen menestyminen on suurimpana tavoitteena. Seuraavana edessä on MM-kisat Georgiassa. Mitali sieltä on tavoitteena tietenkin, nälkä kasvaa syödessä. Koen olevani viimein sellaisella tasolla, että kansainvälinen menestyminen on mahdollista.

 

Mikä on mielestäsi tämän vuoden Sykähdyttävin Urheiluhetki?

– Suurena hiihtourheilun seuraajana Iivo Niskasen meriitit Olympialaisissa olivat todella vakuuttavia.

Kenelle antaisit Unon tänävuonna?

– En tiedä, onko ikinä ollut tälläistä tilannetta, että tätä joutuisi paljoakaan miettimään. Ilahduttavaa on, että tänä vuonna saadaan paljon spekuloida sitä, kuka ansaitsee 2022 Vuoden urheilija -Unon. On ollut suuri urheiluvuosi, mutta kyllä menestyminen Olympialaisissa on ollut erityisen hienoa. Iivo Niskaselle antaisin Unon!

Lähetä terveiset Urheilugaalan seuraajille:

– Koittakaa omalla tavallanne tukea suomalaista urheilua, mikä ikinä onkaan se tapa, joka itselle sopii. Käy katsomassa urheilutapahtumaa, tai jos sinulla on yritys tai muu mahdollisuus tukea jotakin suomalaista yksilöurheilijaa, niin tee se. Se olisi makeeta!

Unohtumattomia tähtihetkiä 16. tammikuuta 2025!

Urheilugaala

Helsingin Jäähalli

Ilmiannasporttivanhempi!

Picnic ja Urheilugaala etsivät kaikkia sporttivanhempia yli lajirajojen jakamaan oman tai tuntemansa henkilön tarinan kentän laidalta. Jätä ilmianto ja voit voittaa upeita palkintoja!

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Rajupaja

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.