Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Rajupaja
Niemi
Picnic
Taksi Helsinki
Tesla
Tiketti
Clear Channel
Stopteltat
SHT-Tukku - Selja T.
Red events
Sinebrychoff
Sponsor Insight
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka

Kasperi Kropsu – Tokio 2020

Skeittaus eli rullalautailu on yksi viidestä uudesta lajista, joka nähdään Tokion Olympialaisissa 2020.

Teksti: Annika Uusikari & Ellinora Pelamo Kuva: Annika Uusikari

 

Skeittaus eli rullalautailu on yksi viidestä uudesta lajista, joka nähdään Tokion Olympialaisissa 2020. Edustusjoukkuetta ei ole olympialaisiin valittuna, mutta yksi skeittaajaehdokas on tavoitteistaan vakuuttunut; 23-vuotiaan Kasperi Kropsun haaveena on päästä edustamaan Suomea olympialaisiin. Sinnikäs harjoitteleminen on jo alkanut, mutta skeittaajan rentoa olemusta noudattaen eli ilman turhaa stressiä.

 

Kun 5-vuotias Kasperi Kropsu sai enoltaan syntymäpäivälahjaksi oman rullalaudan, se oli menoa. Kaksisataa markkaa maksanut liekkikuvioinen rullalauta oli Kropsun ensi kosketus skeittaamiseen.

”Siitä asti en ole ollut varmaan päivääkään erossa laudasta.”

Kun skeittiharrastus alkoi, kaikki muu jäi.  Muun muassa lumilautailu kuului Kropsun harrastuksiin, mutta loukkaantumisriski rinteessä sai nuorenmiehen jättäytymään laskettelusta skeittaamisen vuoksi.

Äidin kanssa Oulussa varttunut Kropsu jätti Pohjois-Pohjanmaan taakseen ja asuu nykyään pääkaupunkiseudulla. Edes pitkä talvikausi ei estä harjoittelemista, sillä lunta pääsee pakoon sisähalleihin, joita ainakin pääkaupunkiseuduilta löytyy Kropsun mukaan melko kiitettävästi.

 

Media-assistentti, kokki ja skeittaaja

Tulevaisuuden haaveammatti on ollut jo pienestä pitäen selvillä. Skeittaus on edelleen ainut, mikä tyydyttää skeittilupauksen intohimoa. Varasuunnitelmia kuitenkin löytyy, sillä Kropsulla on sekä media-assistentin että kokin tutkinnot suoritettuina.

Vuonna 2009 voitettu Suomen mestaruus antoi varmuutta, että haave ammattiskeittauksesta voisi jonain päivänä sittenkin toteutua.

”Viikon päästä mestaruudesta soi puhelin ja tarjottiin ensimmäistä sponsorisopimusta. Silloin ajattelin, että ehkä tästä saattaa tulla jotain”, Kropsu muistelee.

Kisat ovat kuitenkin hänelle toissijainen asia.

”Tykkään käydä niissä tapaamassa kavereita ja ovathan ne tietenkin hienoja kokemuksia.”

Suomen mestaruuden jälkeen Kropsu on mennyt päivittäin kohti unelmiaan, haaveammatti takaraivossa kolkuttaen. Skeittaajalupaus vannoo, ettei kertaakaan ole ollut hetkeä, että lauta tekisi mieli heittää seinään.

”Mitä enemmän ikää tulee, sitä mukavammalta skeittaus tuntuu. Olen saanut sellaisen tatsin päälle, että lauta vaan tottelee.”

Polte ulkomaille on kova. Marraskuussa tehty matka maailman arvostetuimpiin amatööriskeittikilpailuihin Floridaan jäi mieleen uskomattomana kokemuksena. Vaikka taso SM-kisoissakin on kova, se ei ole Kropsun mukaan mitään verrattuna kansainvälisiin kilpailuihin. Floridassa Kropsu näki lajista kokonaan toisen puolen.

”Siellä olin ihan kuin jossain Mekassa”, Kropsu huokaisee.

Hänen haaveena on skeitata joku päivä ulkomailla ja tehdä siitä itselleen kokopäiväinen työ.

”Jos haluaa tienata tällä lajilla elantonsa, valitettavasti se ei ole ainakaan Suomessa vielä tällä hetkellä mahdollista.”

Kropsu sanoo kaiken olevan itsestä kiinni. Hän ottaa kuitenkin rennosti, eikä aseta itselleen turhia paineita.

”Elämässä on niin paljon muutakin huolehdittavaa, niin en jaksa turhaan murehtia skeittiurastani. Pitää vaan skeitata ja katsoa, mitä tulevaisuus tuo.”

 

”Lauta käteen ja testaamaan”

Skeittaus on lajina monelle vielä melko tuntematon, vaikka se on ollut olemassa pitkään. Joillekin tietämys lajista perustuu pelkästään mielikuviin ­­­– laudasta lähtee kova ääni, kaatumiset aiheuttavat paljon loukkaantumisia ja lajiin yhdistetään ystäväporukan kesken pieni alkoholinmaistelu skeittiparkilla. Skeittaaminen on todellisuudessa kuitenkin kaikkea muuta.

Kropsu sanoo lajin kultavuosien olleen Suomessa reilut kymmenen vuotta sitten. Nyt laji on kuitenkin taas nostanut suosioitaan. Yhtenä syynä lajin suosioon Kropsu pitää sosiaalisen median aikaa, joka on mahdollistanut sen, että lajia on helppo seurata eri kanavissa. Tästä syystä yhä nuoremmat ovat kiinnostuneita lajista.

Skeittikaupassa työskentelevää Kropsua ärsyttää vanhemmat, jotka eivät anna lapsiensa edes kokeilla skeittaamista. Vanhemmat sanovat sen olevan vaarallista, eivätkä sen takia osta lautaa lapselle.

”Se on mielestäni kaikista eniten väärin. Jos lapsi on kiinnostunut skeittaamisesta, niin ostakaa se lauta ja antakaa testata. Mitä siinä voi menettääkään?”

Kropsu peilaa asiaa omaan lapsuuteensa ja sanoo harrastuksen alkaneen juuri tällä tavalla. Eikä hän kadu päivääkään, päinvastoin. Yläasteella koulukiusattu Kropsu purki tunteensa skeittaamiseen ja on nyt lajinsa huipulla.

”Voisin sanoa, että selvisin kiusaamisesta skeittauksen takia. Halusin tulla oikeasti hyväksi ja nyt olen täällä. Joten kiitos vaan niille, jotka kiusasivat koulussa.”

Kommentointi

Voidaksesi kommentoida artikkelia, kirjaudu sisään palveluun. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, rekisteröidy.

Unohtumattomia tähtihetkiä 16. tammikuuta 2025!

Urheilugaala

Helsingin Jäähalli

Ilmiannasporttivanhempi!

Picnic ja Urheilugaala etsivät kaikkia sporttivanhempia yli lajirajojen jakamaan oman tai tuntemansa henkilön tarinan kentän laidalta. Jätä ilmianto ja voit voittaa upeita palkintoja!

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Rajupaja

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.