Aava – Yrityskulttuuri on uusi brändi
Työssä käyvien elämästä suurin osa kuluu töissä, töistä palautuessa tai töitä suunnitellessa. Siksi työssä jaksaminen heijastuu suoraan ihmisten elämänlaatuun.
Työssä käyvien elämästä suurin osa kuluu töissä, töistä palautuessa tai töitä suunnitellessa. Siksi työssä jaksaminen heijastuu suoraan ihmisten elämänlaatuun. Työn tekemisen määrän sijaan olisi tärkeää tavoitella laatua – se on ratkaisijan roolissa työväestömme hyvinvoinnissa.
Tuoreimpien tutkimusten mukaan ihmiset uupuvat töissä yhä enemmän. Se heijastuu koko Suomen suorituskykyyn. Syyt piilevät pääosin työelämän murroksessa.
Entisaikojen paikka- ja aikasidonnaisen työn tilalle on tullut alati muuttuva työ, jossa on tärkeää osata johtaa itseään. Kun teollisella aikakaudella työntekoa haittaavat vaivat olivat fyysisiä, ja ruumiillinen työ veti ihmisen jumiin hartioista alaspäin, nykypäivänä työ jumittaa kaiken hartioiden yläpuolelta. Stressi, henkinen kuormitus ja työuupumukseen viittaavat oireet yleistyvät koko ajan.
Muutos lähtee sitoutuneista johtajista
Sairauspoissaolot tai työkyvyttömyys eivät kerro koko totuutta hyvinvoinnista yrityksessä. Paljon yleisempää on, että työntekijä tulee töihin, mutta ei kykene työskentelemään täydellä teholla. Tämä ns. presenteismi tulee tutkimuksen mukaan jopa kymmenen kertaa sairauspoissaoloa kalliimmaksi.
Organisaation strategiaan kuuluu nykyään erilaisia henkilöstön kehittämisohjelmia, joiden tavoitteena on kehittää henkilöstön osaamista. Osaamisen kehittämistä on kuitenkin turha suunnitella, jos henkilöstöllä ei ole voimavaroja niitä toteuttaa. Toisaalta pelkän jaksamisen kehittäminenkään ei vie yritystä eteenpäin, jos tapa tehdä töitä on vanhentunut.
Suorituskykyä saadaan parannettua, jos yritysten johto sopeutuu työkulttuurin muutokseen riittävän tehokkaasti ja kiinnittää huomiota työntekijöiden jaksamiseen.
Julkaistu 13.01.2021