Yhteistyökumppanit

 • Ilta-Sanomat - Urheilugaala
 • OP Ryhmä - Urheilugaala
 • Veikkaus - Urheilugaala
 • Helsinki - Urheilugaala
 • Lippu.fi - Urheilugaala
 • Kultajousi - Urhielugaala
 • Yle - Urheilugaala
 • Olympiakomitea - Urheilugaala
 • Paralympiakomitea - Urheilugaala
 • StaffPoint - Urheilugaala
 • Stopteltat - Urheilugaala
 • Tagomo Digital - Urheilugaala
 • ClearChannel - Urheilugaala
 • 10.fi - Urheilugaala
 • Creative Technology Finland - Urheilugaala
 • Kuntaliitto - Urheilugaala
 • Floramore - Urheilugaala
 • Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO - Urheilugaala
 • Urheilutoimittajain Liitto - Urheilugaala
 • Sponsor Insight - Urheilugaala

Urheilun ilo: Jalostaja Para Team ja Amanda Kotaja – yhdessä kohti parampaa arkea

Urheilugaalassa tänä vuonna korostamme urheilun tuomaa iloa meidän kaikkien elämään. Urheilu on täynnä tunnetta, ja sitä tunnetta ja iloa haluamme tänäkin vuonna elää yhdessä. Myös Urheilugaalan yhteistyökumppanit ovat luomassa urheilun iloa monin eri tavoin. Oli sitten kyse työpaikkaliikunnasta, yksilöistä, seuroista, huippu-urheilusta tai nuorista. Tässä Urheilun ilo -sarjassa pääsemme tutustumaan paremmin kuinka yhteistyökumppanimme ovat mukana urheilussa.

Jalostaja Para Team on kuuden paraurheilijan ja suomalaisen perheyhtiö Oy Lunden Ab Jalostajan yhteinen matka kohti parampaa arkea. Vuonna 2018 alkaneella yhteistyöllä tuetaan tiimiin kuuluvia urheilijoita heidän urallaan ja arjessaan sekä laajemmin koko paraurheilun asemaa Suomessa.

 

Yhtenä Jalostaja Para Teamin jäsenenä nähdään 26-vuotias pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja. Liikuntaa ja urheilua aina rakastanut Kotaja on syntynyt selkäydinvamman kanssa ja kulkenut aina pyörätuolilla. Tämä ei ole kuitenkaan koskaan naista hidastanut, vaikka vanhemmilla olikin huoli, miten urheilua rakastava Amanda tulee pärjäämään. Sittemmin nämä huoletkin ovat karisseet. Onhan kyseessä kuitenkin ratakelauksen moninkertainen maailmanmestari ja paralympiamitalisti.

”Aivan pienestä saakka liikunta on ollut todella tärkeää ja tuonut paljon iloa ja energiaa. Kokeilin nuorena paljon eri lajeja. Paraurheilun kokeiluleirillä pääsin kokeilemaan ensimmäisen kerran kelausta ja vauhti vain vei mukanaan. 7-vuotiaana osallistuin vammaisten ja elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten Junior Games -kilpailutapahtumaan. Sieltä minut bongattiin ensimmäisen kerran iloisena ja lahjakkaana urheilijan alkuna. Tämä loi varsinkin vanhempiin helpotusta, että kyllä se Amandan liikunnan riemu vie vielä pitkälle”, muistelee Kotaja.

 

Suhde urheiluun on luonnollisesti muuttunut vuosien aikana. Tämä on varsin odotettavaa, kun harrastuksesta tulee ammatti, jota tehdään tavoitteellisesti ympäri vuoden, jokaisena päivänä. Fiilisliikunta jää taka-alalle ja lajin ulkopuolinen treenaus ei ole mahdollista. Huippu-urheilijan päivät ovat suunniteltuja ja toteutusta seurataan tarkasti.

”Välillä sitä kaipaa, että voisi vaan lähteä liikkumaan miten itsestä tuntuu. Mutta esimerkiksi silloin, kun on lepopäivä, niin silloin levätään. Tietysti omaa kehoa ja oloa kuunnellaan, mutta tietynlainen spontaanius on jäänyt pois. Toisaalta tiedostan, ettei huippu-urheilijan ura ole ikuinen”, miettii Kotaja.

Vaikka maailmanmestaruuksia löytyykin useampi kappale, on paralympiamitali odotuttanut Kotajaa. Lontoon kisoissa saatiin jo esimakua, kun ensimmäinen paralympiamitali oli erittäin lähellä. Rion kisoihin Kotaja lähti hakemaan voittoa, mutta kisat eivät menneet suunnitellusti. Tokion kisat lähestyivät ja Kotaja tunsi olevansa valmiimpi kuin koskaan, kunnes kisat siirtyvät vuodella eteenpäin. Keväällä urheilija joutui vielä sappirakkoleikkaukseen. Tämä aiheutti ristiriitaisia tunteita, olisiko Kotaja sittenkään valmis kisoihin.

”Luotin kuitenkin koko ajan prosessiin. Tiesin olevani kunnossa, vaikka vastoinkäymisiä tulikin vastaan. Olin tehnyt kaikkeni enkä olisi voinut valmistautua paremmin. Kotona olin saunonut ja näin totuttanut kehoa lämpöolosuhteisiin. Kellokin käännettiin ajoissa”, naurahtaa Kotaja.

 

Kisat olivat koronasyistä tarkempi kupla kuin aiemmin. Koko tiimin joukkuehenki ja oman suorituksen kisahetki ovat edelleen kirkkaasti mielessä. Aiemmat paralympiakisat olivat varjona urheilijan mielessä ja loivat painetta suoritukseen. Suurimman jännityksen Kotaja sai purettua aamun alkuerään.

”Alkuerässä tapahtui virheitä, joita en normaalisti tee. Olo oli kuitenkin helpottunut ja kävin itseasiassa ottamassa päiväunet kisakylässä ennen illan finaalia. Siitä sitten lähdettiin pikku-unien jälkeen rakentamaan uudelleen finaaliin. Muistan miten kisahetkellä yritin koko ajan ottaa edellä olevaa kiinalaista kiinni ja olin jotenkin super iloinen ja helpottunut maalissa. Odotettu mitali oli vihdoin minun. Vasta kisakylässä, kun katsoin suoritusta uudelleen, tajusin, että johdin kisaa ja melkein voitin”, muistelee Kotaja.

Kesä siis huipensi tunteikkaan odotuksen. Tokion paralympialaiset toivat Kotajan palkintohyllyyn odotetun mitalin hopean muodossa.

”Olen todella iloinen hopeastani, vaikka kulta oli myös lähellä. Onpahan edelleen mitä tavoitella. Edelleen aika ajoin tuo suoritus tuo melkoisia tunteita pintaan.”

Tällä hetkellä Kotajalla on menossa perusharjoittelukausi ja tähtäimessä ensi kesän MM-kisat Japanissa. Samalla tähdätään jo kolmen vuoden päähän Pariisin paralympialaisiin ja siihen puuttuvaan paralympiakultaan urheilun tuoma ilo ja energia mukana.

 

Terveisinä Urheilugaalan seuraajille:

”Itse olen saanut urheilusta valtavasti iloa. Ota kaveri tai perheenjäsen tai naapuri mukaan kävelylenkille tai sovi vaikka sulkapallotreffit. Yhdessä tekeminen ja liikkuminen on tärkeintä. Liikunnan ei tarvitse olla hampaiden puremista ja hikeä vaan mukavaa yhdessä oloa.”

 

Amanda Kotaja on ollut mukana Jalostaja Para Teamissa sen alusta, vuodesta 2018, asti. Kuusihenkinen tiimi koostuu omien lajiensa hupuista ja tulevaisuuden menestyjistä, jotka edustavat yleisurheilua, ratsastusta, uintia ja hiihtoa. Projekti on sekä Oy Lunden Ab Jalostajan että suomalaisen paraurheilun historian mittavin sponsorointihanke.

Jalostaja Para Team hankkeen ytimessä on #parampiarki – kaikille tutut arjen onnistumiset ja oivallukset sekä pienet ja suuret haasteet, joita ylitämme yksin ja muiden tuella. Urheilugaalan kumppanina Jalostaja Para Team haluaa nostaa esiin urheilun ilon sekä taustajoukkojen merkityksen urheilumenestyksessä ja parammassa arjessa.

Seuraa Amandaa ja Jalostaja Para Teamia Instagramissa: https://www.instagram.com/jalostajaparateam/