
UG-VIERAILEE: Urheassa kilpauinnin ja opiskelut yhdistävä Laura Lahtinen: “Minulle merkkaa paljon, että Urhea tukee ja uskoo siihen, että olen yksi tulevaisuuden huipuista”
Joulukuun ensimmäisenä päivänä Urheilugaala heräsi aikaisin vaan ei suinkaan avaamaan ensimmäistä luukkua joulukalenterista – Urheilugaala pääsi vierailemaan opiskelun ja kilpauinnin Urheassa yhdistävän Laura Lahtisen kello 6:30 alkavissa aamuharjoituksissa Mäkelänrinteen Uintikeskuksella. Tämän lisäksi pääsimme tutustumaan Urhean toimintaan Urhea konsernin toimitusjohtajan sekä Mäkelänrinteen lukion urheilusta vastaavan apulaisrehtorin Simo Tarvosen johdolla.
Kotkasta kotoisin oleva Tarvonen on menestynyt 80-luvulla urheilu-urallaan squashin ammattilaispelaajana Euroopan suurilla kentillä. Rakkaus urheiluun ei kuitenkaan silloin ollut esteenä menestymiseen opinnoissa tai työuralla. Opintojen jälkeen uusi pesti Mäkelänrinteen valmennuksen lehtorina ja myöhemmin apulaisrehtorina herätti myöhemmin ajatuksen siitä, että pääkaupunkiseudulle kaivataan jonkinlaista huippu-urheilujärjestelmää, joka kokoaa kaiken yhteen.
”90-luvun lopussa aloimme nostamaan urheiluakatemia-ajatusta Suomessa yhdessä oululaisten, porilaisten ja jyväskyläläisten kanssa. Lähdettiin vain liikenteeseen hajanaisesta verkostosta ilman juridista toimijaa, ja verkosto käynnistyi virallisesti 24.2.2003. Siitä vain lähdettiin tekemään ja nyt olemme jälleen yhdessä merkkipaalussa. Siisteintä on, että Urhean toiminnallemme on aito tarve ja tilaus.”
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean verkosto käynnistyi vuonna 2003. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia on yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua sekä auttaa urheilijan kaksoisuran rakentamisessa. Lisäksi asiantuntijatoiminnan linkittyminen urheilijan ja valmentajan arkeen on vahvasti toiminnan ytimessä. Urheassa on neljän kategorian urheilijoita, joista ensimmäinen taso on olympiakomitean tukiurheilijat. Toisella tasolla on maajoukkueurheilijat, kolmostasolla on haastajaurheilijat ja neljänten tasoon lukeutuvat yläkouluikäiset urheilijat.
Kaksoisura Tarvosen mukaan nykyaikaisesti määriteltynä tarkoittaa urheilijoilla opiskelujen ja urheilun yhdistämistä, mutta se voi tarkoittaa myös urheilun ja esimerkiksi toisen työn yhdistämistä. Joillekin urheilijoille kaksoisura on tietyssä vaiheessa päätoimista urheilua eli ammattiurheilua. Lisäksi Tarvonen korostaa Urhean antamaa tukea urasiirtymävaiheessa. Esimerkiksi aktiivisen urheilu-uran lopettava saa tukea erilaisten toimenpiteiden kautta.
Urhealla on edessään 20-vuotis juhlavuosi. Juhlavuonna tulee olemaan Tarvosen sanojen mukaan joitakin erityisiä pieniä juhlallisuuksia, joihin urheilijat pääsevät mukaan. Tämän lisäksi 2023-vuoden puolella Urhea tulee julkaisemaan jotain vielä salassa pidettävää – pysykää kuulolla! Se, että Urhea juhlii nyt menneitä vuosiaan, on Tarvosen mukaan aidon tarpeen ja tilauksen summa.
”Urhea kampus on verkoston sydän. Etenkin juuri valmistunut Urhea-kampus on innostava ja nykyaikainen. Täältä löytyy palautumishuoneet, testausasemat, lääkäriasemat ja esimerkiksi fysioterapiapalvelut. Urheilu, opiskelu ja asuminen ovat nyt monella urheilijalla käytännössä samassa pihapiirissä. Sijaintimme on loistava Helsingissä ja ratikka tuo portille. Kansainvälisyyden näkökulmasta lentoasema on vain 16 kilometrin päässä. Urhea tarjoaa mahdollisuuden unohtaa tekosyyt ja antaa kaikkensa urheilulle ja opiskelulle. Kaksoisura-ajatus luo turvaa ja selkänojaa.”
Tarvonen mainitsee esimerkkinä kaksoisurasta Laura Lahtisen, joka on parasta aikaa Australiassa uinnin MM-kisoissa ja jolla on kouluvuosi tiukimmillaan lukio-opintojen suhteen.
”Tärkeää on yksilöllinen opintojen suunnittelu, ja Lauran tapauksessa aina urheilu edellä. Sitten katsotaan, miten opinnot voidaan rakentaa siihen ympärille. Urheilun asettuu etusijalle kuitenkin niin, että opinnot tukevat urheilua, ja tämä vaatii hyvää suunnittelua.”
Illan lento Australiaan uinnin MM-kisoihin, koulupäivä, sekä keskeneräinen matkalaukkujen pakkaaminen eivät ole esteenä aamuharjoituksille. Urheilugaala pääsi haastattelemaan kisoihin valmistautuvaa Lauraa Mäkelänrinteen Uintikeskuksella. Katso koko vierailu Urheilugaalan Instagramista!
Kerro hieman itsestäsi sekä taustastasi lajin parissa
– Laura Lahtinen, 19-vuotias kilpauimari. Opiskelen Mäkelänrinteen lukiossa. Olen kotoisin Oulusta ja kasvanut Keminmaassa. Aloitin kilpailemisen vasta 10-11-vuotiaana. Muutin uinnin perässä Helsinkiin viisi vuotta sitten, ja nykyään olen täysin helsinkiläistynyt.
Missä olemme tällä hetkellä ja mitä tänään on luvassa?
– Olemme Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa, jossa yleensä harjoittelen. Kello on 6:30, ja aloitan harjoitukset puolen tunnin omatoimisella lämmittelyllä ennen allasharjoitusta. Altaassa on luvassa tänään tekniikkaa ja peruskuntoa!
Mitä tyypillinen allasharjoittelu pitää sisällään?
– Yleensä allasharjoittelussa alkuun on 15-40 minuuttia lämmittelyä ja tekniikkaa riippuen aina sen päivän harjoituksen rakenteesta. Sen jälkeen tulee sitten pääsarja tai teema, joka kyseisenä päivänä on ohjelmassa. Minulla on 3-4 kertaa viikossa kovempia sarjoja, jonka lisäksi altaassa harjoittelen tekniikkaa, voimaa ja nopeutta. Altaassa voi vierähtää helposti kaksi tuntia. Valmistaudun MM-uinteihin, joten noin pitkiä harjoituksia ei tällä hetkellä tule! Tavallisesti uintia minulla on 10 kertaa viikossa ja 4-6 kertaa oheisharjoittelua, kuten aerobista, liikkuvuutta tai salitreeniä.
Miksi valitsit uinnin?
– Se onkin vähän vaikea kysymys! Pienenä oikeastaan pelkäsin vettä, mutta jostain syystä halusin voittaa tämän pelon. Kemin uimahallissa oli silloin käytössä merkkikirja, johon halusin ansaita kaikki merkit. Merkkikirjaan sai merkin silloin, kun osasi suorittaa tietyt asiat vedessä. Voitin pelkoni sillä, että olen hyvin kilpailuhenkinen ja halusin ansaita kaikki merkit kirjaan ja näin osoittaa kavereille, että mä osaan! Ajauduin Kemin uimaseuraan uimaan ja myöhemmin muuton myötä siirryin Ouluun. Pikkuhiljaa aloin ymmärtämään, että osaan, joten tavoitteetkin tietenkin kasvoivat kilpailemisen suhteen.
Mikä saa sinut kerta toisensa jälkeen hyppäämään altaaseen?
– Oma kilpailuhenkisyyteni sekä huikea ryhmähenki sekä yhdessä tekemisen meininki porukassa. Pienestä pitäen ystävien kanssa ajanvietto uinnin parissa oli se, mikä sai harjoituksiin aina lähtemään harjoituksiin. Tietenkin myös se, että pääsee näkemään maailmaa hienojen kilpailumatkojen ohella.
Mikä on ollut oman urasi huippuhetki tähän mennessä?
– 2019 voitin nuorten EM-mitalin sijoittuen kolmanneksi T17-sarjassa ollessani 16-vuotias. Lisäksi samana vuonna sijoituin viidenneksitoista MM-kisoissa. Vuodelta 2022 Berliinin Maailman Cupissa sijoituin toiselle- ja kolmossijalle, joissa molemmissa tein suomenennätykset. Vuoden 2019 jälkeen on ollut haastavampi ajanjakso, ja viimein kun on saanut tulosta kropasta irti, niin tämän vuoden saavutukset tuntuu erityisen hyvältä!
Millaisia haasteita sinulla ollut viimeisten vuosien aikana?
– Minulla todettiin endometrioosi vähän yli vuosi sitten, joka on vaikuttanut todella merkittävästi uraani. 2021 EM-kisoissa minulla oli erittäin paljon oireita ja jouduin jättämään lajeja välistä. Osan matkoista uin vain pakolla läpi kivuista huolimatta. Nyt olen melko hyvin lääkityksellä päässyt pahimmista oireista. Lisäksi minulla on ollut lihaskramppioireita ja pahimmillaan niiden takia olen joutunut sairaalaan tiettyjen veriarvojen noustessa korkeiksi. Veriarvot olemme saaneet nyt pidettyä alempana, mutta nousun syytä emme saaneet koskaan selville.
Millaista on ollut yhdistää tavoitteellinen urheilu ja opiskelu Urheassa?
– Välillä se on haastavaa, sillä oppijana olen parhaillani, kun saan olla tunnilla. Olen muuttanutkin omaa harjoitusrytmiäni, jotta kerkeäisin oppitunneille ja kroppakin saisi levätä päivän aikana pari tuntia. Koska olemme urheilulukiossa, meillä ymmärretään jos tulee poissaoloja, kunhan hoitaa asiansa kunnolla!
Mitä Urhea on mahdollistanut sinulle?
– Olen Urhean tukiurheilija, joten Urhea on mahdollistanut kaikki tukipalvelut kuten psykologi- ja fysioterapeuttipalvelut. Lisäksi pääsen salille harjoittelemaan ja saan tukea allasharjoitteluun. Urhea tietenkin tukee siinä, että koulukokonaisuus pyörii. Minulla on kaksoisuravalmentaja, jonka kanssa käydään näitä juttuja läpi. Urhean puolelta tietenkin minulle merkkaa paljon, että Urhea tukee ja uskoo siihen, että mä olen yksi tulevaisuuden huipuista!
Millä kolmella sanalla uskot yhden valmentajistasi, Kristiina Mäkisen, kuvailevan sinua?
– Itse kuvailisin ainakin itseäni kilpailuhenkiseksi, päättäväiseksi ja energiseksi!
Aamuharjoituksissa Mäkinen kuvasi Lauraa päättäväiseksi, päämäärätietoiseksi sekä rohkeaksi.
Minkä vinkin haluaisit antaa nuoremmalle itsellesi?
– Usko itseesi koko ajan matkalla. Vaikka heti tulos ei tulisikaan, niin päättäväisesti pysy omalla polulla ja luota sen tuomiin saavutuksiin.
Mitä on tiedossa, kun astut illalla lentokoneeseen kohti Australiaa?
– Kolmen viikon reissu Australiaan MM-kisoihin Melbourneen! Alkuun tiedossa on leireilyä ja aikaeroon totuttelemista. Kisat alkavat 13. joulukuuta ja silloin tiedossa on kisat aloittava 200 metrin sekauinti. 15. joulukuuta tiedossa on päälaji, 200 metriä perhosuintia. Olen asettanu siihen kovat tavoitteet finaalipaikasta, mutta en halua itselleni liikaa paineita siitä. Parin vuoden vaikeamman jakson jälkeen olen taas saavuttanut oman tasoni ja jopa parantanut siitä. Kovat kisat on tulossa ja varmasti paljon oppimista, sillä en ole koskaan noin isoon aikaeroon joutunut totutella kroppaa.
Mikä on mielestäsi tämän vuoden Sykähdyttävin Urheiluhetki?
– Olin itse seuraamassa EM-uinteja, ja siellä Matti Mattsonin sijouttuminen toiseksi oli hieno saavutus. Menestyminen Olympialaisissa, Leijonien saavutukset sekä Iivo Niskasen saavutukset ovat kaikki olleet sykähdyttäviä!
Kenelle antaisit Unon tänä vuonna?
– Eikä, vaikea kysymys! Mä antaisin Unon Wilma Murrolle EM-kultamitalista!
Kerro terveiset Urheilugaalan seuraajille:
– Muistakaa katsoa uinnin MM-kisoja 13-18. joulukuuta! Tietenkin vähän vaikeaa eri aikavyöhykkeen takia, mutta esimerkiksi jälkilähetysten kautta. Nauttikaa hienoista talvikeleistä ja liikkukaa sekä pitäkää hauskaa luonnossa!