Yhteistyökumppanit

 • Ilta-Sanomat - Urheilugaala
 • OP Ryhmä - Urheilugaala
 • Veikkaus - Urheilugaala
 • Helsinki - Urheilugaala
 • Lippu.fi - Urheilugaala
 • Kultajousi - Urhielugaala
 • Yle - Urheilugaala
 • Olympiakomitea - Urheilugaala
 • Paralympiakomitea - Urheilugaala
 • StaffPoint - Urheilugaala
 • Stopteltat - Urheilugaala
 • Tagomo Digital - Urheilugaala
 • ClearChannel - Urheilugaala
 • 10.fi - Urheilugaala
 • Creative Technology Finland - Urheilugaala
 • Kuntaliitto - Urheilugaala
 • Floramore - Urheilugaala
 • Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO - Urheilugaala
 • Urheilutoimittajain Liitto - Urheilugaala
 • Sponsor Insight - Urheilugaala

UG VIERAILEE: Hämeenlinnan Jalkapalloseuran Naisten joukkue – “Olemme kilpailuhenkinen, reilu ja rehti jengi jossa yksilöitä arvostetaan voimakkaasti”

On jälleen aika käynnistää Urheilugaalan vierailut. Ensimmäisenä pääsimme osallistumaan Hämeenlinnan Jalkapalloseuran Naisten joukkueen harjoituksiin syksyiseen Hämeenlinnaan.


Hämeenlinnan Jalkapalloseuran HJS Naisten joukkue on toiminut vuodesta 2021 ja siihen kuuluu 30 motivoitunutta ja tavoitteellista naista. Joukkue harjoittelee yhdessä T18-SM-joukkueen kanssa, mikä mahdollistaa pelaajaringin monipuolisen hyödyntämisen otteluissa.

Urheilugaalan tiukkaakin tiukempaa haastatteluun kentän laidalle saapui joukkueen päävalmentaja Joni Meltoranta. Lue alta miten päävalmentaja suoriutui UG vierailusta. Katso vierailu kokonaisuudessaan täältä

 

Nukuitko hyvin viimeyönä?

– Itseasiassa viime yönä nukuin aika hyvin, odotas kun katson tästä kellosta. Unen laatu näyttää 85/100, ja kahdeksan tuntia kahdeksan minuuttia näyttäisi tulleen unta kokonaisuudessaan. 

 

Missä olemme tällä hetkellä?

– Tällä hetkellä olemme Hämeenlinnassa Säästöpankki areenalla, tällaisessa sisähallissa. Kyseessä on HJS-Naisten sekä T18 SM-joukkueen futistreenit.

 

Kerro hieman HJS Naisten joukkueen taustasta (ja tavoitteista tulevaisuuteen). 

– Naisten joukkue perustettiin vasta kaudella 2021-22. Meillä ei ole ollut kuin junioriseura B-nuoriin asti, joka on vanhin juniori-ikäryhmä tytöissä. Sen jatkumoksi perustettiin Naisten joukkue vuosi sitten. 4-divisioonasta lähdettiin liikkeelle ja noustiin kolmoseen, jossa jatketaan sitten ensi kesänä. Vuoden päästä ollaankin sitten jo kakkosessa!

 

Mitkä koet olevan joukkueen ydinarvot?

–  Näkisin, että naisten edustusjoukkue rakennettiin junioriseuran pelaajapolun jatkamiseen, jolloin pelaajilla on mahdollisuus jatkaa harrastamista ja kilpailemista. Perustana meidän seuran oman pelaajatuotanto. Olemme kilpailuhenkinen, reilu ja rehti jengi jossa yksilöitä arvostetaan voimakkaasti. Meillä on ihan mielettömän hauskaa ja pilke silmäkulmassa.

 

Millaisena arkiliikuttajana näet lajin ja seuranne?

– Olemme Hämeenlinnan alueen suurin junioriseura. Meillä on noin 1 400 jäsentä ja, kun sen suhteuttaa kaupungin noin 50 000 asukaslukuun, on määrä merkittävä. Kun mukaan lasketaan perheet ja lähipiiri, puhutaan 7 500 ihmisen vaikutuspiirissä olevasta harrastuksesta. Olemme merkittävä liikuttaja. Palloliiton tasolla olimme sijalla 11 tai 12 suomalaisjalkapallossa.

 

Mikä on mielestäsi jalkapallon ja etenkin naisjalkapallon merkitys viihteen tuojana nykymaailmassa? 

– Kun tehdään hyvää viihdettä niin sinne tulee yleisöä ja kun tulee yleisöä, tulee rahaa. Kun katsotaan viiden vuoden taakse niin sehän on ihan mielenvikaista touhua, miten naisjalkapallon arvostus on noussut ultimaattisesti. Siitä kertoo myös EM-kisojen kaikkien aikojen ennätykset, 90 000 katsojaa ja finaalissa mökki täynnä. Englannin valioliigassakin naisten puolella ennätyksiä katsojamäärissä. Nämä on esimerkkejä ja viitteitä siitä, kuinka se on viihdyttävää ja kansa on löytänyt katsomoihin.

– Yleisön saaminen katsomoihin mahdollistaa, että pelaajille pystytään maksamaan enemmän, jolloin taso nousee ja yleisö viihtyy paremmin. Hurjia askelia on otettu eteenpäin lyhyessä ajassa, ja ei mene kauaakaan kun suomalaisilla naisjalkapalloilijoilla on mahdollisuus tehdä tätä ammatikseen. Nyt se on vielä rajoitetumpaa, vaikka niitäkin on, jotka leipänsä lajin parissa pystyy tienaamaan. 

 

Kerro valmennusfilosofiasi kymmenessä sekunnissa:

– Se on yksinkertaisesti pelaajalähtöinen ja kuunteleva sekä kannustava. Yksilö edellä mennään. Hyväksytään kaikki erilaiset persoonat ja pelaajat. Annan positiivista palautetta ja rakentavaa kahden kesken. 

 

Noustiinko tämän filosofian ohjaamana kolmoseen jo ensimmäisellä kaudella?

– Sillä noustiin kolmoseen.

 

Onko tämän illan treenit jo suunniteltu vai vedätkö hatusta?

– Ylimenokauden treeni menossa taustalla. Tänään valmennustiimistä Tomppa eli Tommi otti vastuun ja vetää puolustusteemaiset treenit. Itse katson tänään sivusta ja sparraillaan sitten treenin jälkeen, mikä meni hyvin ja missä voisi vielä kehittää.

 

Rankkari maata pitkin vai täysillä ylämummoon? 

– Ööö… Ylämummoon, voi jättää puoli metriä alle riman kun ei tarvitse niin tarkasti sijoittaa. On se mukavampi ampua veto ylöspäin. 

 

Pelataanko Hämeenlinnassa vielä joskus Kansallista liigaa?

– Se on hyvä kysymys. Tällä hetkellä meillä on lähitulevaisuuden  3-5-vuoden tähtäin. Realistisesti mietittynä divari on se, mihin meillä pelaajajatkumo tällä hetkellä riittää. Tässä kaupungissa on se ongelma, että pelaajat lukion jälkeen kaikkoavat suurkaupunkeihin opiskeluiden tai toisen joukkueen perässä. Meidän seurasta lähteneitä pelaajia meillä on Kansallisessa Liigassa ulkopaikkakunnilla useampia. Haasteena näen sen, saammeko pidettyä pelaajat tuossa vaiheessa seurassa. Tätä helpottaa syksyllä 2022 startannut HAMKin mahdollistama AMK-opintojen yhdistäminen tavoitteelliseen urheilu-uraan, mikä on osa Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtamaa valtakunnallista urheiluakatemiaohjelmaa. Tämä on huippu juttu Hämeenlinnassa. En näe mahdottomana joukkueen esiintymistä tulevaisuudessa Kansallisessa Liigassa. Nälkä kasvaa syödessä. 

 

Kenelle haluaisit antaa Unon tänä vuonna?

-Wilma Murto 

 

Terveiset Urheilugaalan seuraajille:

– Menkää katsomaan naisfutista ensi kaudella jos ette ole vielä käyneet. Ette tule pettymään!