Mikä on Urheilugaala?
Vuosittain järjestettävä Urheilugaala juhlistaa Suomen kirkkaimpia tähtiä sekä omistautuneita urheiluvaikuttajia.
Vuosittain järjestettävä Urheilugaala juhlistaa Suomen kirkkaimpia tähtiä sekä omistautuneita urheiluvaikuttajia.
Suomen merkittävimmän urheilugaalan tarina alkoi Kaapelitehtaalta vuonna 2008. Tapahtuman perustajat Hjallis Harkimo ja Risto Nieminen aloittivat tuolloin perinteen, josta on vuosien saatossa muodostunut koko kansan juhlapäivä.
Joka vuosi tammikuussa suomalainen urheiluyhteisö kokoontuu juhlistamaan Urheilugaalaa sekä menneen urheiluvuoden sykähdyttävimpiä hetkiä. Hetkiä, jotka ovat syntyneet sisukkaiden urheilijoiden unelmista ja rohkeudesta – unohtamatta tietenkään valmentajien saavutuksia ja tärkeiden tukijoukkojen merkittävää panosta. Tuona iltana koko suomalainen urheilu on saman katon alla.
Tapahtuma on vuosien aikana vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen arvostetuimpana gaalana. Urheilugaalan oikeudenhaltijoita ovat Olympiakomitea, Paralympiakomitea, Veikkaus ja Yle.
Liikunnallinen arki on hyvinvointimme perusta. Siksi Urheilugaalan tavoitteena on nostaa suomalaisen urheilun ja liikunnan arvostusta yhteiskunnassa ja tehdä näkyväksi urheilijoiden, taustavoimien sekä fanien arvo ja merkityksellisyys. Sen eteen me teemme töitä joka päivä. Gaala rakentuu seuraavien arvojen varaan:
• yhdessä
• unelma
• rohkeus
• sisu
• ilo
• rehellisyys
• arvostus
Jokainen gaalassa jaettava Uno-palkinto edustaa arvojamme. Arvot kiteytyvät myös ilmeessä käytettävään Uno-symboliin.
Gaalassa jaetaan palkintoja yleisöäänestyksen, yhteiskunnan vaikuttajista kootun suuren palkintoraadin ja urheilutoimittajien valintojen perusteella. Lisäksi Urheilugaala jakaa vuosittain joitakin erityispalkintoja.
Tutustu Urheilugaalan palkitsemisjärjestelmään täältä.
Urheilugaalan palkintolautakunnan tehtävänä on valita Urheilugaalaan varsinaisten palkintoluokkien ehdokkaat. Ehdokkaita on 3–5/luokka. Varsinaiset palkintoluokat vuoden 2023 Urheilugaalassa olivat:
Palkintolautakunta koostuu 18:sta henkilöstä ja yksi jäsenistä toimii puheenjohtajana. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimii Jukka-Pekka Vuori.
Palkintolautakunta koostuu kokonaisuudessaan seuraavista henkilöistä:
Puheenjohtaja: Jukka-Pekka Vuori.
Oikeudenhaltijoiden edustajat:
Olympiakomitea: Susanna Rahkamo
Paralympiakomitea: Riikka Juntunen
Veikkaus: Velipekka Nummikoski
Yle: Panu Pokkinen
Muut jäsenet:
Urheiluopistosäätiö: Jukka Hako
Urheilutoimittajain Liitto: Matti Hannula
Urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset: Hannele Hiilloskorpi
Kirkko: Leena Huovinen
Urheilumanagerit: Satu Järvelä
OKM: Tiina Kivisaari
Valtion liikuntaneuvosto: Sari Multala
Olympiakomitean urheilijavaliokunta: Panu Autio
Paralympiakomitea urheilijavaliokunta: Jani Peltopuro
SUEK: Susanna Sokka
KOK:n urheilijavaliokunta: Emma Terho
Suomen Valmentajat: Sari Tuunainen
Taustoittajat:
Olympiakomitea: Ilkka Palomäki
Urheilumuseo: Kalle Rantala ja Matti Hintikka
Suureen raatiin kuuluu yli 300 yhteiskunnan, urheilun ja viihteen vaikuttajaa. Suuri raati koostuu poliitikoista, entisistä ja nykyisistä huippu-urheilijoista sekä urheilujärjestöjen toimijoista. Suuri raati äänestää palkintolautakunnan valitsemista ehdokkaista voittajat.
Suuri raati äänestää seuraavien palkintoluokkien ehdokkaista voittajat:
Voittajat julkaistaan Urheilugaalassa.
Urheilugaala on urheilun ja liikunnan asialla. Me näytämme suuntaa ja teemme töitä suomalaisen urheilun ja liikunnan arvostuksen eteen – joka päivä.
Lue lisää ›Urheilugaalaa rakennetaan yhteisellä arvopohjalla: yhdessä, unelma, rohkeus, sisu, ilo, rehellisyys, arvostus. Meille nämä ovat enemmän kuin sanoja.
Lue lisää ›Arvostettu Uno-pokaali on muutakin kuin palkinto. Se on myös symboli, joka kertoo suurempaa tarinaa urheilun ja liikunnan merkityksestä.
Lue lisää ›Palkitsemme vuosittain urheilun ja liikunnan saralla menestyneitä urheilijoita, toimijoita ja hankkeita. Palkitsemisjärjestelmä on tarkkaan harkittu.
Lue lisää ›Urheilugaala on ainutlaatuinen tapahtuma. Se on koko Suomen urheilukansan yhteinen ilta täynnä ikimuistoisia hetkiä, jotka jättävät jäljen.
Tule sinäkin mukaan! ›