Voittaja
Urheilugaala UG2019 - Suomen urheilun Hall of Fame
Suomen urheilun Hall of Fame
Lea Hakala
Kaikkien aikojen koripalloilija
Lahden Sammossa kasvanut ja Suomen, Italian sekä Espanjan pääsarjoissa ja Yhdysvaltain yliopistosarjassa pelanneen Lea Hakalan (s. 15.3.1960) ura oli poikkeuksellisen pitkä ja menestyksekäs. Hakala oli suomalaisen koripallon huipulla neljällä vuosikymmenellä.
Kotimaisia mestaruuksia Hakalalle kertyi huimat kuusitoista ja cup-mestaruuksia kahdeksan. Hakala jäi 25:n SM-sarjakautensa aikana vain kahdesti ilman mitalia. Lisäksi hän pelasi Italian ja Espanjan kovatasoisissa liigoissa viisi vuotta aikakaudella, jolloin kansainväliset siirrot olivat tiukasti rajattuja.
Hakalan johtama Suomen maajoukkue pelasi kolmesti naisten koripallon EM-lopputurnauksessa. Vuonna 1981 Hakala oli EM-turnauksen paras korintekijä. Maaotteluja hänelle kertyi 251, joissa hän tehtaili yhteensä 4139 pistettä. Hakala on maaotteluiden ja pisteiden määrässä ylivoimainen tilastoykkönen myös miehet mukaan lukien.
Pelaajauransa jälkeen Hakala on toiminut Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n naiskomissiossa sekä Suomen naisten maajoukkueen joukkueenjohtajana.
Kalevi Heinilä
Liikuntapedagogiikan pioneeri
Kalevi Heinilä (s. 16.2.1924) rakensi liikuntatieteellisen opetuksen perustan Jyväskylän yliopistolle, kun alan korkein opetus siirtyi Helsingistä Keski-Suomeen 1960-luvulla. (Käytännössä hän uudisti suomalaisen liikuntakulttuurin keskustelun.)
Avainkäsite Heinilän toiminnassa oli ihmiskeskeinen liikuntasuunnittelu aikakaudella, jolloin jäykät organisaatiorakenteet ja lajikeskeisyys jarruttivat tasa-arvon etenemistä. Hänen laaja kirjallinen tuotantonsa ja kansainvälinen aktiivisuutensa sekä rohkeus ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin kuljettivat niin kilpaurheilua kuin kuntoliikuntaa yhteiskunnallisesti eteenpäin.
Heinilä toimi Jyväskylän yliopiston professorina vuosina 1965–87, liikuntatieteellisen tiedekunnan dekaanina 1974–77 ja yliopiston rehtorina 1977–82. Hän vaikutti asiantuntijana lukuisissa järjestöissä ja oli perustamassa esimerkiksi kansainvälistä liikuntasosiologian komiteaa (ICSS). Vuonna 2008 perustettiin Kalevi Heinilän nimeä kantava rahasto lasten liikunnallisen leikkikulttuurin edistämiseksi.
Seppo Räty
Ääripäiden keihässankari
Keihäänheittäjä Seppo Rädyn (s. 27.4.1962) ura oli täynnä ääripäitä. Valtavien harjoitusmäärien, maailman ja Suomen ennätysten sekä olympiamitalien vastapainona olivat karsiutumiset arvokisafinaaleista, lukuisat loukkaantumiset ja vammat.
Poikkeuksellisen suorapuheinen tohmajärveläinen voimapesä on kautta aikain menestyneimpiä yleisurheilijoita, sillä vain harva on kyennyt voittamaan olympiamitalin kolmissa peräkkäisissä olympiakisoissa. Maailmanmestaruus Roomassa vuonna 1987 sai jatkokseen olympiapronssit Soulissa 1988 ja Atlantassa 1996 sekä olympiahopean Barcelonassa 1992. Räty saavutti hopeaa myös Tokion MM-kisoissa 1991 ja Helsingin EM-kisoissa 1994.
Yhteensä kuuden arvokisamitalinsa ohella Räty heitti vuonna 1991 kaksi maailmanennätystä keihäsmallilla, joka lopulta kiellettiin. Ennätykset poistettiin tilastoista, mutta Räty kuuluu kuitenkin harvalukuiseen 90 metrin heittäjien kerhoon myös hyväksytyllä nykymallilla tuloksellaan 90,60.
Seppo Rädylle on myönnetty valtion urheilijaeläke vuonna 2016.
Teemu Selänne
Jääkiekon ikoni
Yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista, Teemu Selänne (s. 3.7.1970) nousi poikkeuksellisella maalintekotaidollaan suomalaisen jääkiekon kasvoiksi jo runsaan 20 vuoden iässä.
Nuori lupaus liukui syksyllä 1992 NHL-jäille ja hurmasi kiekkoa seuraavan maailman rikkomalla Winnipeg Jetsin riveissä NHL:n tulokaspelaajien maali- ja piste-ennätykset.
Upea avauskausi sai komean jatkon, kun The Finnish Flash -lempinimellä tunnettu Selänne pelasi NHL:n runkosarjassa 21 vuoden aikana 1 451 ottelua, joissa syntyi 684 maalia ja 1 457 tehopistettä – kaikki suomalaispelaajien kaikkien aikojen ennätyksiä. Stanley Cupin eli NHL-mestaruuden Selänne voitti Anaheim Ducksissa kaudella 2006–07.
Jääkiekon olympiahistoriaan Selänne löi monta leimaa: hän pelasi ennätyksellisesti kuusissa kisoissa tehden kautta aikain eniten pisteitä olympiakaukalossa. Selänne saavutti Leijonissa neljä olympiamitalia ja Sotšin voittoisassa pronssiottelussa 2014 hänestä tuli 43-vuotiaana miesten jääkiekon iäkkäin olympiamitalisti. Vuonna 2017 Selänne valittiin jääkiekon kansainväliseen kunniagalleriaan Hockey Hall of Fameen.